selim d

Najstariji član porodice Dervišević je hadži- Selim Dervišević koji je, kako kaže, od svoje devete godine počeo da praktikuje ramazanski post. Ispostio je do sada 72 Ramazana, a ovih dana posti svoj 73. Ramazan. 

"Počeo sam postiti kao devetogodišnjak i nisam prekidao, izuzev vojske i još u jednom Ramazanu, nekoliko dana. Tražili smo od svojih roditelja da nas probude na sufur, kako bi sa njima zanijetili post, no, dešavalo bi se da nas ne probude, a mi bi nastavili sledeći dan da postimo bez sufura“, započinje svoju priču, hadži- Selim. 
Hadžiju Selima pamćenje izuzetno dobro služi i precizno opisuje događaje i zbivanja iz svoje mladosti, prisećajući se prvih dana u kojima je postio: "Tada nije bilo ovih modernih jela. Jedna ili dvije pite u toku Ramazana, vruća pitica je bila specijalitet, a kukuruza sa mlijekom prava poslastica!" 
Kaže da nije usamljen, jer osim vere, uz koju lakše podnosi sve poteškoće, ima prijatelje koje bi svako poželeo u svojoj blizini i sa kojima se redovno viđa. 
Da ga zdravlje dobro služi, hadži- Selim potvrđuje time što svaki dan odlazi u obližnje džamije da klanja pet namaza, sada, u Ramazanu, sluša mukabelu i klanja teravije. 
"Zdravlje me dobro služi, hvala Allahu, i ništa me ne boli, samo što je insan ostario, kaže ovaj osamdesetčetvorogodišnjak, poručujući svima da imaju prijatelje, da paze jedni na druge i da se pomažu. 
Čovek koji je postio 72 Ramazana, vidi ogromnu razliku između Ramazana nekad i sada:
"Prije nisi mogao nikoga vidjeti da ne posti, a ako i nije postio on se krio, nije to pokazivao javno kao danas“, kaže hadži Selim, te dodaje: "Prije su bili bolji ljudi, bolji vjernici, poštovali su se stariji što je danas veoma rijetko“.

logo RIZS

Halal Srbija