WP 20180112 12 10 37 Pro

Dvanaestog januara / dvadeset petog rebiu-l-ahira u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao Ramadan ef. Mehmedi.

"Uzvišeni Allah poručuje u Kur’anu: „Bojte se Allaha i popravite međusobnu komunikaciju / izgladite međusobne razmirice!“ (El- Enfal,1)

U poslednje vreme susrećemo ljude koji govore da iz ovog ili onog razloga ne žele da razgovaraju sa nekim ljudima i da se ubuduće njihovi razgovori svode na „selam za selam“, tj.puko pozdravljanje. Ovo je stanje koje treba svakog muslimana da pogađa.

U čemu je problem? U jeziku! Mi govorimo istim jezikom ali se ne razumemo baš dobro. Zašto?

Zato što mi naš jezik, organ koji smo dobili na dar od Dragog Allaha kako bismo mogli komunicirati, vrlo često pogrešno koristimo.

Naš glavni jezički problem jeste što mi ne znamo da ćutimo. Čak i kada imam drži hutbu znamo nekada da pričamo, čime gubimo nagradu za džumu!

Mi treba da naučimo kako se ćuti. Ne možemo uvek nešto reći. Nekada je bolje ćutati jer je govor srebro, a ćutanje zlato.
Mi ne znamo nekada da se zahvalimo za prećutanu reč Allahu, ali se vrlo često kajemo zbog izgovorenih reči. Iz tog razloga je Ebu Bekr r.a imao običaj da stavi kamen ispod jezika kako bi što više ćutao.

Sledeći naš jezički problem, koji moramo da rešimo, jeste brzopletost jezika. Kod nas je, nažalost, vrlo često jezik brži od pameti. Puno toga kažemo, pa tek onda o izrečenom razmišljamo.
Često je taj poriv posledica čovekovog samopokazivanja pred drugim ljudima, kako bi oni pohvalili njegov govor, stoga „trči pred rudu“ i važno mu je da kaže nešto pre drugih, a nije prethodno razmislio o tome. Kada vidi da je pogrešio, onda se kaje i pravda rečima „nisam to rekao“ ili „nisam tako mislio“. Zato imajmo na umu staro pravilo komunikacije – razmisli, pa onda kaži!

I, konačno, naš treći jezički problem jeste neposedovanje kontrole nad jezikom!
Draga i čestita braćo i sestre u islamu, nekada se ponašamo kao da smo naučnici i za šta god nas pitaju, odmah dajemo odgovore a pritom nemamo znanja, i onda ulazimo u razne rasprave. Upadamo u reč svome sagovorniku, šalimo se na pogrešan način, vređamo i ponižavamo brata muslimana i gazimo njegovu čast. U raspravi se borimo i nastojimo da naša reč bude poslednja.

Mi jednostavno mislimo da možemo pričati kad god hoćemo i šta god želimo i to bez ikakvih posledica. Tu se zapravo varamo. Itekako ćemo biti pitani za naš jezik.
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „ Za sve što čovek izgovori, biće pitan, osim za naređivanje dobra, odvraćanje od zla i spominjanje Allaha!“

S druge strane, ukazujući na važnost kontrolisanja jezika, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poručuje: „Da čuvamo jezik jer je za njega nagrada Džennet.“

Draga braćo i sestre, ukljućite razum i kontrolu nad jezikom. Govorimo samo ono što je lepo i to onda kada treba i koliko treba i popravimo ono što smo pokvarili među nama.
Omer ibn Abdullah je rekao: „Srca su riznice tajni, usne su brave, a jezici su ključevi. Čuvajte ključeve da se ne otvore brave i da se ne otkriju riznice srca.“

Molim Allaha da nas uputi na Pravi put i da nam pomogne da svoj jezik počnemo koristiti na ispravan način. Amin!"

 

 

Anketa:

Koliko često slušate GMS Radio?

Svakodnevno - 59.6%
Povremeno - 29.8%
Ne slušam, pratim samo putem Facebook-a - 9.9%
The voting for this poll has ended on: May 29, 2016

Halal Srbija

 

 

Prevoz i organizacija dženaza