26805497 1585190911588727 9017006171621078813 n

1. juna/17. ramadana u beogradsoj Bajrakli džamiji hutbu je održao Ramadan ef. Mehmedi.
Tema hutbe je bila bitka na Bedru – poruke i pouke.

Nakon zahvale Allahu i salavata na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Ramadan ef. Mehmedi je citirao 123. ajet sure Ali Imaran: „Allah vas je pomogao i na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni.“ Glavni imam Bajrakli džamije je u uvodu podsetio prisutne na istorijske podatke vezane za ovu bitku a zatim izvukao poruke iz ovog događaja.

„Tog 17. ramazana, druge godine po hidžri, neprijatelji islama i muslimana su imali oko 900 boraca, dok su muslimani brojali oko 300 boraca. Allah dželle šanuhu je poslao meleke kao pomoć muslimanima, nakon što su muslimani iskazali svoju iskrenost u veri. Tu bitku su mogli dobiti meleki sami ali islam traži od čoveka da pokaže spremnost, odlučnost, hrabrost i ustrajnost. Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi su u sukobu na Bedru pokazali da islam upravo to daje čoveku. Znali su da je Allah na strani onih koji nose iman u srcu svome pa su bili sigurni u uspeh. Govoreći o jednom drugom događaju, Allah, dželle šanuhu, kaže u 249. ajetu sure el Bekara: ’Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete! – A Allah je na strani izdržljivih.’

Izlazak Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovih ashaba na Bedr bilo je suprostavljanje nasilju i otvaranje puta istinskoj veri - slobodi, pravdi, milosrđu i humanosti koju ona propagira i donosi sa sobom. Kao jedna od potvrda tome svedoči obraćanje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pre same bitke. U svom govoru Allahov poslanik ne daje svojim ashabima rušilačka uputstva niti ih njegove reči pozivaju da budu krvoločni. Poslanik se obratio sledećim rečima:
’Hvala Allahu Gospodaru svetova. Podstičem vas da čuvate veru. Allah vas na to upućuje. Odvraćam vas od nasilja a i vaš Stvoritelj vam to zabranjuje. Allah je Uzvišen. Istinu naređuje i iskrenost propisuje. On daje dobro onima koji ga zaslužuju prema stepenu koji imaju kod svoga Stvoritelja.
Ljud se međusobno po dobru odlikuju i spominju.
Došli ste na Bedr, na mesto istinskog iskušenja, kad Allah prima samo ono delo kojim je On, Uzvišeni, zadovoljan. Pomoću strpljivosti, Allah u odlučujućim momentima otklanja brigu i spašava ljude od nevolje i tuge.
Strpljivošću se postiže spas na obadva sveta. Pazite na dužnosti koje vam je Allah propisao u Kur’anu, ne zaboravite obaveze koje vam je On svojim ajetima poručio. Odlučno se prihvatite dela kojima će vaš Gospodar biti zadovoljan. Pokažite svoj iman pred Stvoriteljem svjojim i na ovom mestu na Bedru. Zaslužićete Njegovu milost i oprost koji vam je obećan. Allahovo obećanje je istinito!
Njegova zaštita je naša snaga i sigurnost.
Samo Njega molimo za pomoć. U Njega se uzdamo i Njemu se vraćamo. Neka Allah oprosti meni i mu’minima.’

Značenje Poslanikovog govora – u njegovim rečima nema ratničkog žara. Zašto? Zato što islam nije vera huškačko-krvnička niti vera nasilničko-osvajačkih pohoda. Islam je vera koja štiti i čuva ljudsku slobodu, čast, moral i ugled. Poslanik i ashabi su se maksimalno spremili za bitku na Bedru kako bi stali u dobranu svoje vere, doma i časti.
Mu’mini se uzdaju u Allahovu, dželle šanuhu, pomoć i dovu čine baš kao što je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, učio na Bedru: ’Allahu moj, podari mi obećanu pobedu! Ako me neprijatelj pobedi zavladaće zabluda i nasilje i neće više biti onih koji će islam čuvati,’“ kazao je između ostalog Ramadan ef. Mehmedi, glavni imam Bajrakli džamije u Beogradu.

Anketa:

Koliko često slušate GMS Radio?

Svakodnevno - 59.6%
Povremeno - 29.8%
Ne slušam, pratim samo putem Facebook-a - 9.9%
The voting for this poll has ended on: May 29, 2016

Halal Srbija

 

 

Prevoz i organizacija dženaza