DSCF9681

Povodom nastpajućeg Bajrama, danas je u prostorijama Islamske zajednice Srbije konferenciju za medije održao reisu-l-ulema IZS Sead ef. Nasufović.

"Draga braćo i sestre, danas je trideseti dan posta i posljednji dan Ramazana, odabranog i blagoslovljenog mjeseca u kojem smo se trudili da najsnažnije iskažemo svoju odanost Uzvišenom Bogu, s namjerom da se zaštitimo od svega što nas udaljava od Boga i od čovjeka.

Uspjeli su oni koji su se odazvali Božijem pozivu i u postu pronašli mir sa sobom i sa svijetom, a u srcu probudili iskrenu ljubav prema Bogu i prema čovjeku.
Uvjeren sam da su postači osjetili ljepotu života:
- dajući prednost svom srcu i duši nad tjelesnim strastima;
- družeći se sa svojom porodicom i prijateljima na zajedničkim ibadetima i molitvama, ramazanskim sehurima i iftarima.

Osvjedočili smo se da je stanje sreće moguće ostvariti samo u društvu, nikako u samoći! Zašto onda uništavamo svojim jezicima i svojim rukama svoju sreću?
Da! – Ramazan nas je naučio da vrijedimo onoliko koliko sreće želimo drugome i da kao ljudi ne vrijedimo baš onoliko koliko nesreće drugome želimo!
Nije prošao ni jedan dan, niti jedna noć, a da se u našem regionu nije desilo makar jedno vršnjačko nasilje, a naročito nasilje u porodici. Silom uništavamo najpreče i najbliže: svog druga s kojim dijelimo najljepše dane života – školske dane; svog bračnog druga s kojim dijelimo život i sudbinu; svoju djecu – plod naših srca! To je put nesreće i propasti.
Bog nas uči da čuvamo sebe i porodice svoje, prijatelje i komšije, pa čak da ne smijemo ni granu s drveta polomiti bez opravdanog razloga, jer bi to bio grijeh kao da smo meleku (anđelu) krilo povrijedili.

Rijaset Islamske zajednice Srbije uspješno je sproveo brojne ramazanske aktivnosti u svim džamijama i džematima; podijelio je samostalno ili u saradnji s prijateljima nekoliko hiljada iftara, a materijalno ugroženim porodicama poklone u vidu životnih namirnica.

Bajram je prava prilika da iskažemo sve ono što je dobro i svu sreću koju nosimo u sebi, te da ih nesebično i uz iskren osmjeh dijelimo na svakom mjestu sa svim ljudima; da obnovimo stara prijateljstva; da izađemo iz samoće gradeći mostove zajedništva; da trajno želimo drugome ono što želimo sebi!

Dragi postači:
Sutra je Bajram – dan sreće i radosti za sve muslimane u svijetu! U nadi da će Milostivi Allah primiti post i naša dobra djela, da će nam grijehe oprostiti i preći preko naših ružnih djela, da će milost Svoju spustiti na duše naših umrlih, da ćemo uz Njegovu pomoć čuvati sebe i porodice svoje, komšije i prijatelje, dom i domovinu, zajedništvo i suživot, moleći se za sreću svakog čovjeka, svim pripadnicima islama od srca želim:
Bajram šerif mubarek olsun!"

Anketa:

Koliko često slušate GMS Radio?

Svakodnevno - 59.6%
Povremeno - 29.8%
Ne slušam, pratim samo putem Facebook-a - 9.9%
The voting for this poll has ended on: May 29, 2016

Halal Srbija

 

 

Prevoz i organizacija dženaza