pit maroko 3

Muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić, je u prostorijama Islamske zajednice Srbije u Beogradu, primio Pita Maroka, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD.

Muftija Jusufspahić je upoznao američkog zvaničnika sa istorijatom Islamske zajednice Srbije, kao i sa aktivnostima čiji je organizator zajednica.

Razvoj međureligijskog dijaloga, koji je označen kao jedan od najvažnijih faktora za očuvanje društva i unapređenje suživota sledbenika različitih vera, bila je jedna od tema razgovora. Muftija je istakao da je „misija IZS - misija mira, baš kao što su istu tu misiju imali i Mojsije (Musa), Isus (Isa) i Muhammed, alejhimu selam“.
„Es-Selam - Mir je Ime Božije i pozivati ka Bogu je nešto najplemenitije. Bez Boga nema mira ni i u nama samima a ni među ljudima. Kao zajednica sve vreme smo se trudili i pokušavali, naročito za vreme rata u BiH i na Kosovu, da pokažemo svima da možemo da živimo zajedno u multikulturalnom društvu“, kazao je muftija Jusufspahić.

U daljem razgovoru sagovornici su se složili da je rad sa mladima i njihovo ispravno usmeravanje od velikog značaja za društvo. Pit Maroko je posebno istakao ulogu žene u društvu i njeno delovanje na svim poljima, pa je muftija Jusufspahić iskoristio priliku da predstavi rad udruženja žena žrtava nasilja „Hajr“ koje je podržala Islamska zajednica Srbije, te im između ostalog dala na korišćenje svoje prostorije.

Na kraju razgovora Pit Maroko je iskoristio priliku da istakne važnu ulogu verskih službenika u vojsci, te čestitao muftiji beogradskom i vojnom na priznanju/ordenu koji mu je dodelila Nacionalna garda Ohaja za doprinos u verskoj službi Vojske Republike Srbije.

Prijemu su prisustvovali službenici ambasade SAD u Beogradu i muftija mačvansko podrinjski Mehmedalija ef. Veli.

pit maroko 4

Anketa:

Koliko često slušate GMS Radio?

Svakodnevno - 59.6%
Povremeno - 29.8%
Ne slušam, pratim samo putem Facebook-a - 9.9%
The voting for this poll has ended on: May 29, 2016

Halal Srbija

 

 

Prevoz i organizacija dženaza