IMF 2

U Barseloni je od 8. do 10. oktobra održan Evropski muslimanski forum (European Muslim Forum – EMF), na kojem je učešće uzeo i muftija srbijanski Abdullah ef. Numan.
Lideri muslimana u Evropi okupili su se u Barseloni kako bi uspostavili novi projekat pod nazivom "Evropski muslimanski forum".

Po prvi put u istoriji Evrope, muslimani starog kontinenta su došli do jedne takve ambiciozne inicijative da se ujedine napori u rešavanju problema evropskih muslimanskih zajednica, ali i šire evropske zajednice.
Ističući neophodnost stvaranja Evropskog muslimanskog foruma, učesnici susreta u Barseloni naveli su da je, s obzirom na sve veću ulogu muslimana u javnom, kulturnom i ekonomskom životu Evrope, neophodno aktivirati i koordinirati napore predstavnika evropskog muslimanskog društva.

Novoformirani Forum treba da postane neka vrsta mosta između muslimanskog društva i elite evropskog kontinenta; između muslimanskih zajednica i predstavnika drugih religija, kao i šire zajednice ljudi u Evropi; između muslimanskog sveta i međunarodne, panevropske i nacionalne političke strukture regiona.

Očekuje se da će Forum doprineti stvaranju pozitivnih rešenja za razvoj muslimanske zajednice u kontekstu razvoja Velike Evrope. Jedna od ključnih karakteristika Foruma je plan kojim bi se ujedinili lideri među evropskim muslimanima i sarađivali na formiranju konstruktivnih procesa za razvoj evropskih muslimanskih zajednica.
Evropski muslimanski forum planira saradnju sa državnim strukturama, nevladinim organizacijama, ustanovama, poslovnim zajednicama i medijima evropskih zemalja. Evropski Muslimanski forum je ekvivalentan svim političkim subjektima, pokretima i sindikatima bez obzira na njihovu veru.

Da bi bolje došli do ovako velikog i ambicioznog programa, Evropski muslimanski forum planira da otvori svoje kancelarije u evropskim prestonicama kao što su London, Brisel, Moskva, Istanbul  i dr.
Forum će imati počasni odbor, u kojem će biti najuticajniji, autoritativni lideri muslimanskog sveta. Takođe, postojaće i Odbor učenih sastavljen od muftija, imama, muslimanskih naučnika i mislilaca.

Anketa:

Koliko često slušate GMS Radio?

Svakodnevno - 59.6%
Povremeno - 29.8%
Ne slušam, pratim samo putem Facebook-a - 9.9%
The voting for this poll has ended on: May 29, 2016

Halal Srbija

 

 

Prevoz i organizacija dženaza