WP 20180622 13 20 13 Pro

22. juna / 8. ševvala u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao Ramadan ef. Mehmedi.
Tema hutbe je bila šta nakon Ramazana.

"Ispratili smo mesec Ramazan kao i dane Bajrama. Nadajući se da će nam Allah ukabuliti naš post i sve ostale ibadete. Molim Allaha da nam se smiluje i primi naša dela.

Mubarek Ramazan je iza nas a ševval ispred nas. Ramazan je upravo mesec velikog podsticaja, da u ibadetu Allahu dž.š ostanemo tokom čitave godine i čitavog života. Allah kaže: 'Onima koji govore: 'Gospodar naš je Allah' – pa posle ostanu pri tome – dolaze meleki: 'Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan.' (Fusilet, 30)
Pojašnjavajući ovaj ajet Ibn Kesir u svom tefsiru kaže: 'Muslim u svom Sahihu i Nesaija beleže od Sufjana ibn Abdullaha es-Sekefija da kaže: 'Rekao sam – O Allahov Poslaniče, reci mi o islamu reči o kojima neću pitati posle tebe nikoga. Reci: Verujem Allaha, a zatim na tome ustraj, reče alejhis-selam. Upitao sam: O Allahov Poslaniče, čega se najviše plašiš za mene? I uze me Allahov Poslanik za vrh svog jezika i reče: Ovog!'
Dakle, jednom kada se vera iskreni i snažno prihvati, pa posle ostane pri tome ustrajno, kazuje se: 'Ne bojte se i ne žalostite se i radujte se Džennetu koji vam je obećan.' Samo treba ustrajati na Pravom putu i dobrom delu.

Allah traži od Poslanika da bude ustrajan, a da takvi budu i vernici. 'Ti idi Pravim putem, kao što ti je naređeno, i nek tako postupe i vernici koji su uz tebe, i obesni ne budite, jer On dobro vidi ono što radite.' (Hud, 112)
U ova dva ajeta smo našli odgovor šta nakon Ramazana? Odgovor je jasan: iskreno i snažno verovati, ići pravim putem, putem islama i dobra dela činiti!
Trebali bi da se podsetimo da će nas šejtan napadati i da će pokušati da nas od namaza, džamije i džemata odvrati.
Kontinuitet u dobru mora da bude naš trajni zadatak, a Poslanik kaže: 'Znajte da je Allahu najdraže ono delo u kojem čovek ustraje, makar ono bilo i neznatno.'
Jednom kada su upitali Aišu r.a o Poslanikovim aktivnostima, ona je odgovorila: 'Osnovna odlika svih njegovih dela bila je kontinuitet.'
Uzvišeni kaže: 'I takmičite se u činjenju dobra!' (El-Bekara, 148)
Uzvišeni Allah poznavajući svoje robove poziva i upozorava: 'O vernici ne idite šejtanovim stopama. Onoga ko bude išao šejtanovim stopama, on će na razvrat i odvratna dela navoditi.' (En-Nur, 2)

Svaka neposlušnost i greh je hodanje šejtanovim stopama.
Oni koji nalaze zadovoljstvo u ibadetu, dobru i dobročinstvu i posle Ramazana znak je čestitih srca i duša. Znak je da je post primljen. Zato je kazano, ako žeite videti da li vam je post primljen, namaz, zekat, pogledajte vaše ponašanje posle toga, tu ćete naći odgovor.

Da bi održali kontinuitet u dobru, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas savetuje da nakon Ramazana postimo još 6 dana meseca ševvala, jer je to ravno postu čitave godine.
U drugoj predaji stoji: „Ko isposti Ramazan i nakon njega još 6 dana meseca ševvala, kao da je celo vreme postio.“
Post meseca ševvala kao čin zahvale na ukazanoj blagodati oprosta svih greha, blagodati bajramske radosti,
Rekosmo, navika i ustrajnost u postu nakon posta meseca Ramazana je veo lep znak da je primljen post Ramazana jer u životu mumina ibadeti ne prestaju završetkom Ramazana.

Draga braćo, budimo istrajni u našim ibadetima,“ kazao je između ostalog Ramadan ef. Mehmedi, glavni imam Bajrakli džamije u Beogradu.

35923484 1762828287158321 6455220371397279744 n

Reisu-l-ulema IZS Sead ef. Nasufović primio je danas šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji ambasadora Sema Fabricija.

Kako je saopšteno iz kabineta Rijaseta Islamske zajednice Srbije u Novom Pazaru, reisu-l-ulema je istakao da je islam, zajedno sa hrišćanstvom i judaizmom, neodvojivi deo evropskog identiteta. Takođe, zbog ukupnih zbivanja u svetu evropskim muslimanima se često nameće osećaj da su stranci u sopstvenim državama.

Nj.E. Sem Fabrici naglasio je bitnost da svi zajedno kao društvo u celini zajedničkim snagama učestvuju u unapređenju dobrih međuljudskih odnosa i postizanju evropskih standarda u Srbiji kako bi se njen put ka EU ubrzao i olakšao. Na putu ostvarenja tog cilja prepoznaje veoma bitnu ulogu verskih zajednica koje daju moralnu snagu svojim narodima.

35634103 1758236817617468 54299278658502656 n

Nedavno je, u prostorijama Islamske zajednice Srbije u Beogradu, reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović ugostio ambasadorku Kanade Keti Csaba.

Tokom jednočasovnog susreta, u prijateljskom i srdačnom razgovoru, ambasadorka Keti Csaba (Keti Čaba) upoznata je sa infrastrukturom, radom, stanjem i planovima Islamske zajednice Srbije.

35433275 1812796688784276 8165419212714541056 n

Sinoć je, povodom Ramazanskog bajrama, u Novom Sadu održana deseta jubilarna Bajramska sofra.

Svečanost su organizovali Islamska zajednica Srbije - Muftijstvo vojvođansko, udruženje "NUR-Svetlost" uz podršku udruženja Matice Albanaca Srbije, AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada.

Vojvođanski muftija Muhamed Ziljkić poručio je da muslimani tradicionalno obeležavaju ovaj blagdan bajramskim soframa u svojim domovima, i tada se ljudi obilaze, druže, čestitaju i čašćavaju, a bajramskom sofrom u centru grada žele da tu radost podele sa svojim sugrađanima.
"Simbolika srca koje smo ovde postavili jeste da je naša bratska ruka ispružena, i želimo da razbijemo sve predrasude prema islamu. To je religija mira, ljubavi, harmonije i tolerancije, i želimo da nas sugrađani takvima prihvate", naglasio je muftija Ziljkić.

Osim tradicionalnih specijaliteta na bajramskoj sofri upriličen je i bogat kulturni program u kojem su učestvovali horovi iz Novog Sada, Beograda i Novog Pazara.

35509219 1812781355452476 6125777675211505664 n

hfz Muttalip 1

Muftija niški Eldin ef. Ašćerić uručio je priznanje za ramazanski musafirluk hafizu Muttalipu Köseu.
Dijanet Republike Turske, u dogovoru sa Rijasetom Islamske zajednice Srbije, poslao je hafiza Muttalipa Kösea da ovog Ramazana boravi u Beogradu.
Hafiz Köse je svakako ostavio traga u srcima džematlija svojim milozvučnim učenjem Kur'ana koje je upotpunilo doživljaj Ramazana u našoj Bajrakli džamiji.