155089272 3805257302915399 3702042484145073715 n

Bajrakli džamija, Beograd, 4. ramazan 1442. h.g. / 16. april 2021. g.g.

„Neka je hvala Uzvišenom Stvoritelju, Gospodaru svetova, koji nas je dao da danas ovde iz naše miljenice Bajrakli džamije jedine od 274 džamije opstale ovde u ovome gradu svedočimo da nema drugog Boga osim jednog jedinog Uzvišenog Stvoritelja Allaha dželle šanuhu i da svedočimo da je Muhammed, sallallahu alejhi ve selem, poslednji Božiji poslanik. Neka je mir i spas na njega, njegovu porodicu časnu, neka je mir i spas na ashabe i na sve sledbenike njegove neka je mir i spas do Sudnjega dana. Amin!

Nalazimo se u prvoj sedmici blagoslovljenog meseca Ramazana, meseca koji je Allah dželle šanuhu uzdigao u odnosu na sve mesece u toku godine. Allah dželle šanuhu u Kur’anu u suri El – Bekare reče:
„O vernici!“ Nije rekao o nevernici, nije rekao o ljudi već o vernici. „Propisuje vam se post kao što je bio propisan i narodima pre vas i ljudima pre vas, da biste bili bogočuvarni, da biste bili bogobojazni, da biste čuvali Allahovu ljubav koju vam daje.“
Svrha posta nije da smršamo koji kilogram, svrha posta je da zavežemo jezik koji landara tokom cele godine, svrha posta je da nas disciplinuje, da nas humanizuje, da se saosećamo sa ovom braćom koja nam prolaze ispred očiju i koja nemaju, da se saosetimo sa njima, to je svrha posta. Nije svrha da se udaraš u pleća kako si ti veliki musliman što ti izdrža 12, 15, 17 sati posta, što nisi pojeo, sto nisi popio vode... svrha posta je da te nauči pravim vrednostima. Da shvatiš da si stvorenje od Allaha dato, da jedni druge usmeravamo, pomažemo, da jedni druge u oči gledamo i da ne lažemo i da jedni sa drugima svedočimo postojanje samo jednog Boga. Svrha posta je da nas oplemeni kao ljude, da nas učvrsti kao ljude, da nam unese karakter u naše ponašanje, svrha posta je da ne postanemo lenjivci i da nam život prođe u nezanju. Svrha posta je da nas nauči, edukuje, da nam bude škola. Post je škola, fakultet fakulteta to je ono za što postoji post. Allah dželle šanuhu nije želeo da nas muči, već da nam milost podari. „A kako može biti milost kada ja ne jedem“, pita se onaj koji slabo razmišlja, kako može biti milost kada ja gladujem i žeđam. Pa tako što ti ne vidiš 11 ostalih meseci u kojima jedeš i piješ bez ikakve mere. U kojima ne znaš da se zahvališ Allaha na svemu što ti je dao.

Allah dželle šanuhu uzdiže ovaj mesec u odnosu na sve druge mesece. Zašto? Zašto je baš njemu Allah dželle šanuhu podario Kur’an – uputstvo za život. Želeo je da nas disciplinuje, svrha posta je da od nas napravi bolje ljude. Da istreniramo svoju decu za celu godinu, da ustaju na sabah, da Allaha slave. To je svrha posta i meseca Ramazana. Božiji Poslanik Muhammed, sallalalhu alejhi ve sellem, kaže: „Ko posti Ramazan verujući i nadajući se Allah će mu oprostiti sve njegove grehe pre toga, koje je prethodno počinio.“ Zar ne vidimo koja je to milost? Još pored namaza koji nam je Allah dao, suština Ramazana je da nas poveže stalno sa našim Stvoriteljem. Suština molitve, namaza je konekcija. Neko će reći da nas Allah muči time što nam daje da ga molimo. Pa kako nas može mučiti neko ko nas je stvorio? Iz ljubavi nas je stvorio, u Džennetu nas stvorio, odmah nam najlepše dao. On nam je samo dao svoje ime da Ga dozivamo, kada zatreba. Kao što dete doziva majku kada traži da se napoji, toliko je ljubavi od Allaha dato, a sve je samo 1 posto od 99 onoga što nas čeka na Ahiretu. Od toga je i da nisi gladan 11 meseci, da dišeš vazduh punim plućima, i da gledaš lepote dunjaluka, da dodirneš lice svoje majke i da joj ruke poljubiš, a zaboravismo Ga. I zato nam Allah daje Ramazan, to žeđanje za ljubavlju Allahovom, mi to tražimo u Ramazanu i da nam Allah to podari nama, muslimanima Srbije.

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve selem: „Kada nastupi Ramazan, otvore se Džennetska a zatvore Džehenemska vrata i šejtan biva zaključan.“ Allah dželle šanuhu nam pomaže i šejtana da nam zaključa. Ostalo je da zaključamo svoj ego i da ego prizemljimo. Da spustimo sebe i svoje veličine narodne, od te zemlje smo stvoreni da nikada ne pomislimo da smo ptice, da nas podseti da ćemo u nju biti vraćeni. Allah nam daje priliku da se tom zemljom očistimo, razmišljajući o pokornosti, o sedždi, o momentu kada smo najbliži. Molimo Allaha da nas uzme onda kada je najzadovoljniji nama.

Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik rekao, Uzvišeni Allah je rekao: „Svako čovekovo delo pripada njemu osim posta. Post je Moj i Ja ću za njega iznimno nagraditi.“ Ima li većeg događaja kada znamo da postimo i da je to nešto što zadovoljava Allaha posebno. Kada Allah vidi da si ti uzeo vodu za abdest i stavio u usta ali je nisi progutao, kada vidi da ćeš tako i svoje dete odgojiti, a koja nagrada može biti osim oprosta. Time pokazuješ čistotu svoga bića u odnosu prema svome Stvoritelju, iskrenost jer post u prevodu znači i iskrenost. Znači da si iskren prema Allahu i nije te briga šta će pričati čovek, stvorenje, ono boli, ali znajte šta god da pričaju, o sebi pričaju. I vas koji ste čisti samo čiste. Ne brinite, Allah sve vidi, ne brinite Allah sve zna, Allahu se vraćamo i zato budite u stalnom kontaktu sa svojim Stvoriteljem dok ste na dunjaluku.
„ Post je štit i kada neko od vas posti neka ne govori bestidne reči, neka ne psuje, a kada ga neko napadne neka kaže Moj Allahu ja postim“, tako kaže Poslanik, alejhi selam.

„Tako mi onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača kod Allaha je bolji od miska, mirisa miska.“
Mnogo je hadisa koje trebate da čitate, koje trebate da znate o Ramazanu, koji će stimulisati vas i vašu decu da budete od najboljih ljudi, da budemo najbolji od ummeta Allahovog Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve selem.

U Džennetu, vrata koja se zovu Rejjan, na njih samo postači ulaze. Niko drugi osim postača neće ući. Oni će ustati i niko drugi osim njih neće ući. Vrata će se zatvoriti i niko drugi na ta vrata ne može ući. Blagodati su velike u mesecu Ramazanu, nemojte se opuštati, nemojte se lenjiti. Jeste i spavanje postača je ibadet ali je mnogo lepše nahraniti postača, uraditi hajr neki i za vreme posta. Oslobođeni su oni koji su bolesni, oslobođeni su ustezanja jela i pića, ali nisu oslobođeni od činjena dobra, od izgradnje mesdžida kao što gradimo mesdžid u Pančevu. Gde su vaše ruke tamo ljudi? Gde su vaši novci? Dobili smo dozvolu od države, to su lepe vesti, i sredstva imamo ali su još uvek u vašim džepovima, oslobodite se toga u mesecu Ramazanu. Od 10 do 700 puta Allah nagrađuje mimo Ramazana, a u Ramazanu i više od toga. Pa čemu se nadate? Škrtica u Džennet ući neće. Nemojte škrtariti na Allahovim blagodatima“, kazao je između ostalog muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić.

174471978 1832984063527484 7062884462960850851 n
Sledivši islam, koji nam kaže da je zdravlje na prvom mestu i da ga trebamo čuvati, protiv korona virusa juče se vakcinisao i reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović.
 
Reis efendija je pozvao vernike da slede njegov primer i mesec ramazan iskoriste da se vakcinišu, kako bi se što pre vratili normalnom načinu života.
 
“Sa pozicije islama imamo preporuku da čuvamo zdravlje. Ne moramo govoriti konkretno o vakcini, ali imamo tu veliki univerzalnu poruku da budemo zdravi, a i post je dat između ostalog da budemo zdravi, kako to kaže Muhamed alejhis-selam. Kako god da pogledamo na kraju vidimo da Allah dželle šanuhu hoće od nas da budemo zdravi ljudi, jaki, sposobni i društveno korisni. Posebno treba da se vakcinišu oni sa slabijim imunitetom, jer ako je Allah Dragi dao da postoji lek, zašto ga ne iskoristiti”, kazao je reisu-l-ulema Nasufović.
173808674 1830961583729732 1216916518896243155 n
Novi Pazar, 13. april 2021. godine
 
Prvog dana meseca Ramazana, novopostavljeni generalni konzul R. Turske u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru, gospodin Bašar Bašol posetio je reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije, Seada ef. Nasufovića u njegovom kabinetu u Novom Pazaru.
 
Njegova ekselencija, gospodin Bašol je na mesto konzula zvanično postavljen 9. aprila 2021. godine i ovo je bila njegova prva zvanična poseta Islamskoj zajednici Srbije, koja je imala za cilj upoznavanje sa radom Islamske zajednice i stanjem muslimana u Srbiji, ali i predstavljanju uloge konzulata Republike Turske u Novom Pazaru.
 
Gospodin Bašol je izrazio zadovoljstvo zbog izuzetno dobre saradnje između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske, kao i između Diyaneta (Islamske zajednice Turske) i Rijaseta Islamske zajednice Srbije.
 
U srdačnom razgovoru izraženo je obostrano zadovoljstvo na upriličenom susretu te najavljena bliska saradnja ove dve institucije.
173171656 3930008257106969 5463090286648102 n
 
13. april 2021. godine
 
“Imenom Boga, Milostivog, Samilosnog.
 
Zahvaljujući Bogu, Gospodaru svih priroda smo doživeli današnji dan i ovaj mesec koji je deveti mesec lunarne godine, kojega je Tvorac propisao za post, kako nama sadašnjima, preko vesnika Muhammeda, alejhis-selam, tako i svim našim prethodnicima, preko svih vesnika Svojih koje je slao pre Muhammeda, alejhis-selam, , i uvek samo sa jednim zadatkom i ciljem, a to je da postignemo tim postom i postenjem što veći stepen poštenja, Bogobojazne čestitosti.
 
Molim Dragog Boga da nas blagoslovi, da smiluje nam se, grehe da nam oprosti, od Svoje srdžbe i pakla nas sačuva Svojom milošću i uvede nas u Svoj raj, On Jeste Istinski Primalac pokajanja iskreno pokajnih.
 
Pozivam sve muslimane Srbije, da budu ispravni i da sebe i druge čuvaju od bolesti ali da ostanu potpuno uvereni da je jedini Bog davalac i poznavalac sudbine, i pozivam ih da se svoj imuni sistem zaštite i pospeše svim sredstvima za imunizaciju, ali da nikada ne pomisle da pored Boga ima iko drugi poživljavatelj, izlečitelj, zaštitnik, iscelitelj.
 
Bože Jedini pomozi nas sve građane Srbije i našu Srbiju, a nama muslimanima Srbije blagoslovi post ovovga ramazanskog mesece.
Amin.“
WhatsApp Image 2021 04 12 at 16.58.19
Beograd, 12. april 2021. godine
 
Danas su predstavnici Islamske zajednice Srbije – reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović sa saradnicima: muftijom sandžačkim, Senadom ef. Halitovićem i muftijom beogradskim, Mustafom ef. Jusufspahićem, posetili novoimenovanog ambasadora Republike Turske u Beogradu, nj.e. Hamija Aksoja (Hami Aksoy).
 
U srdačnom razgovoru, predstavnici Islamske zajednice Srbije istakli su dobru saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji, kao i sa Dijanetom Turske. Oni su poručili da se raduju početku restauracije Bajrakli džamije koja će se izvršiti u saradnji sa TIKOM (Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju).
 
Nj.e. Hami Aksoj je iskazao zadovoljstvo zbog dobre saradnje Republike Turske i Republike Srbije i poželeo da odnosi između dve države budu još bolji.